Kunststoflassen, waar voor gebruiken?

Het lassen van kunststof is een stuk anders dan het lassen van metalen. Kunststof wat geschikt is om te lassen heeft als kenmerk dat ze kan verkeren in 4 verschillende stadia: vast, vloeibaar, gasvorm en plastische fase. Deze laatste fase wordt ook wel de rubberfase genoemd en komt alleen voor bij kunststof. De plastische fase kenmerkt zich, doordat het kunststof dan zo zacht wordt dan het een vloeibare substantie wordt. De temperatuur waarmee kunststof gelast wordt, hangt af van de soort kunststof. PVC wordt bijvoorbeeld verhit tot 70 graden Celsius, maar polytheen wordt wel opgewarmd tot 210 graden Celsius.

Wat is kunststoflassen?

Het kunststoflassen verschilt niet veel met het gewone metaallassen. Ook hier worden molecuulketens met elkaar verbonden. Dit is alleen mogelijk met gelijksoortige moleculen. Zo kan het helaas niet dan pvc aan polytheen wordt gelast. De enige uitzondering op dit verhaal is dat PVC aan acrylaat gelast kan worden. Belangrijk is dus dat lassen op de juiste temperatuur gebeurd. Een ander belangrijk aspect is de juiste mate van druk. Wanneer een kunststof niet gelast wordt op de geschikte druk kan er een plaklas ontstaan. Een plaklas is een verbinding van het laswerk wat maar 10 tot 50 procent van de normale sterkte heeft. Kunststoflassen is dus een vrij precies karwei, anders kan de kwaliteit flink afnemen van de las. Bij een goede las ligt de sterkte ongeveer tussen de tachtig en de honderd procent.

Kunststoflassen kan verschillende doeleinden hebben. Zo is er de mogelijkheid om vrij veel verschillende soorten kunststof te lassen. Een aantal lastechnieken die veel gebruikt worden zijn:

  • Spiegellassen
  • Infrarood lassen
  • Heet gaslassen
  • Stomplassen

Daarnaast zijn er weer andere technieken bij het lassen van kunststof buizen. Denk aan: moflassen, elektromoflassen, spiegellassen en infraroodlassen.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden wat betreft het kunststoflassen. Zo bestaat naast de mogelijkheid om een professional in te schakelen ook de mogelijkheid om zelf de klus te klaren. Er is mogelijkheid genoeg om zelf een kunststoflascursus te volgen en zodoende zelf aan de slag te gaan. In een korte tijd leer je dan om zelf een juiste las aan te brengen.