Bingo spelletjes in de auto en de trein

Bingo is dermate populair dat er inmiddels ook diverse (vaak humoristisch bedoelde) varianten op de markt zijn verschenen. Dit zijn vaak mensen of bedrijven die ‘een punt willen maken’ en waarbij de noodzaak van het daadwerkelijk gebruik van het spel vaak niet eens aanwezig is. We hebben het dus niet over de 75 pf 90 ballen versies van bingo. Zoek je daar meer informatie over, kijk dan even op het overzicht van mega-bingo.nl.

Een goed voorbeeld van zo’n humoristisch bedoelde bingo variant is de bullshitbingo, ofwel de lulkoekbingo. Hierbij worden geen getallen maar managementstermen zoals “speerpunt”, “uitkristalliseren” en “integrale aanpak” weggestreept. Iemand die een volle kaart (dus bingo) heeft, roept dan geen “BINGO”, maar “BULLSHIT” of “LULKOEK”. Bullshitbingo’s zijn er in meerdere talen op de markt.

Een soortgelijke variant is de stopwoordbing. Hierbij worden stopwoorden als “je weet wel”, “gewoon” en “zeg maar” weggestreept in plaats van de gebruikelijke getallen.

Een ander soort is de NS-bingo, welke sinds november 2011 op de markt is. Hierbij worden op de kaart allerlei termen voor vertragingen wegstrepen. Dit zijn termen als “defect sein/seinstoring”, “gladde/bevroren/blaadjes op sporen” en “afwezig/verlaat personeel”. Het bleek een ware hype te zijn, waardoor de NS hierop is ingehaakt door de eerste 5 volle bingokaarten te belonen met een eerste klas dagkaart.

Weer een totaal ander soort is de autobingo. Dit spel is bedoeld om in de auto te spelen. Hierbij streep je allerlei dingen af die je onderweg tegen kunt komen, zoals bijvoorbeeld “vogel”, “schapen”, “vrouw achter het stuur”, “molen”, “trein”, “taxi” en “tankstation”. De bedoeling van dit spel is te voorkomen dat jij je verveeld bij lange ritten achterin de auto. Heb je alles op de kaart gezien en afgestreept, dan roep je “BINGO”.