Het ontstaan van versteend hout

Versteend hout, ofwel fossiel hout, ontstaat uit bomen welke onder een dikke laag vulkanische as terecht komen. Deze vulkanische as bevat mineralen die in het grondwater oplossen. Doordat er geen zuurstof onder de as bij kan komen verrot het hout veel minder snel dan normaal. Als vervolgens het grondwater deze bomen doordrenkt, zetten de in het water aanwezige mineralen zich in de houtcellen af. Heel langzaam verrot het hout toch, waardoor de mineralen die zich aan het hout hebben gehecht overblijven en de plaats van de houtcellen innemen. Versteend hout bestaat dus 100% uit steen, er zit geen grammetje hout meer in.

Versteend hout uit Arizona

Houtstructuur

Hier gaat zoveel tijd overheen, dat de houtstructuur perfect bewaard blijft. In het versteend hout dat op deze manier ontstaat kun je dan ook nog gewoon alle details zoals de jaarringen zien. Zelfs de boomsoort is nog gewoon te herkennen.

Versteend hout is heel oud. Het versteend hout uit Indonesië is ongeveer 20 miljoen jaar oud en stamt uit de Mioceen tijdperk, maar uit Arizona en Madagascar komt versteend hout van wel 225 miljoen jaar oud, toen de dinosauriërs nog niet eens bestonden.

Vindplaatsen

Veel versteend hout wordt gevonden in Thailand en Indonesië, maar ook in de Verenigde Staten, Canada en Brazilië ligt heel veel. Uit Indonesië komt veelal versteend hout van de loofboomsoort Dipterocarpus.

Gebruik

Versteend hout is heel erg populair bij designers, zowel binnenshuis als buiten. Het wordt veel gebruikt voor onder andere meubels (tafels, stoelen, bijzettafels, krukjes, waskommen, decoraties) en dergelijke, maar ook als gedenkstenen, grafstenen en urnen bijvoorbeeld.