Het Noorderlicht

Al vele honderden jaren reizen zijn vele toeristen, net als de lokale bevolking, gefascineerd door het Noorderlicht, ook wel Poollicht of aurora borealis genoemd, in Noorwegen.

Unieke verschijning

Het meest fascinerende aan het Noorderlicht is dat iedere verschijning uniek is. Het uit zich vaak door drie groene banden van licht die langs de nachthemel waar te nemen zijn. Zo af en toe is er echter ook een aurora te zien dat lijkt op een wapperend gordijn en andere keren op een deken van rollend rook. De kleur van het Noorderlicht is meestal helder groen met vaak een beetje roze langs de randen, terwijl er zo af en toe ook een diep paars hart te zien is. Zo af en toe is het kleurenpallet zo bont dat het lijkt op een discotheek uit de jaren ’80.

Elektrische/h4>
Soms is de activiteit van het Noorderlicht zo sterk dat er een elektrische ontlading plaats kan vinden. Soms duurt zo’n ontlading wel een minuut of twee. De verschijning van het Noorderlicht duurt over het algemeen maar een minuutje. Het is zo snel weer voorbij, vooral door het fascinerende van de verschijning, dat je je afvraagt of het allemaal wel echt was of het misschien toch een fata morgana was.

Ontstaan van het Noorderlicht

Door heftige explosies op de zon en zonnevlammen worden enorme hoeveelheden kleine deeltjes vanaf de zon diep het heelal in geschoten. Deze deeltjes worden naar de cirkel ronde de magnetische Noordpool geleidt op het moment dat ze in contact komen met het magnetisch veld rond de aarde. De energie die dan gemiddeld 100 km boven de aarde vrijkomt zien wij als het Noorderlicht.