Verschillende soorten hout

Hout is een materiaal dat afkomstig is van bomen en struiken. In de praktijk wordt hout veel gebruikt in meubels, laminaat en schuttingen. Er zijn veel soorten hout . Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo zijn er houtsoorten die zeer sterk zijn en houtsoorten die een mooie kleur hebben.

Loof en naaldhout

De houtsoorten worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen, namelijk de loofhouten en de naaldhouten. Loofhouten zijn afkomstig van loofbomen. Dit zijn bomen die voornamelijk hard hout leveren. Door de harde houten die de bomen leveren, wordt loofhout in Engeland ook wel ‘hardwood’ genoemd, hoewel dit zo genoemd wordt, zijn er ook een paar loofbomen die zacht hout leveren, zoals de linde en de populier.

Naaldhout

Naast loofhouten zijn er ook naaldhouten. Naaldhout is afkomstig van naaldbomen. Deze groeien vooral in gebieden met bergen. Een goed voorbeeld van de naaldboom is de den (‘de kerstboom’). Deze naaldbomen geven vooral zacht hout. In Nederland is het meeste gebruikte naaldhout het vurenhout. Vurenhout is afkomstig van de fijnspar. Deze boom is één van de weinige soorten naaldbomen die in Nederland groeien.

Toepassing en gebruik

Hout kan gebruikt worden voor veel constructies. Vooral meubels worden van hout gemaakt, omdat hout sterk is en bovendien er vaak sfeervol en mooi uitziet. Buiten dat zijn er veel houtsoorten, dus kan er veel gecombineerd worden in kleur en type hout van de meubels. Door de combinatie mogelijkheden kan elk meubel stuk een andere sfeer uitstralen en een andere stijl hebben. Op die manier is er voor elke stijl in huis wel een geschikt meubelstuk te vinden.