Tuin onderhoud in de winter

Tuinaanleg De tuin is vrij kwetsbaar en in de winter kan de tuin best wat te voorduren krijgen aan vorst, sneeuw en ijs. Belangrijk is om de tuin weer geheel winterklaar te maken, zodat er geen schade ontstaat en de tuin weer prachtig is in het voorjaar. Een goed moment om uw tuin onderhoud te beginnen is ongeveer in de maand November. Het is in principe niet noodzakelijk om dit te doen, maar het scheelt een hoop werk in het voorjaar en sommige onderdelen in de tuin kunnen wel schade oplopen door de vorst. Er zijn een aantal aspecten in de tuin die eventueel wat aandacht verdienen in deze maand en dit zijn zaken als de struiken, planten en de vijver.

Het gazon

Het gazon verdiend wat aandacht en het is ook goed om het gazon nog even goed te maaien, aangezien het gazon in de winter toch amper groeit. Om ervoor te zorgen dat je in het voorjaar geen mos in je gazon aantreft, is het goed om daar in de herfst al wat aan te doen. Goed is om bij het tuin onderhoud wat kalk te strooien. Mos wordt aangetrokken door zure gronden en de functie van kalk is om deze zuurtegraad weer enigszins op te heffen. Naast het gazon dienen de verschillende struiken in de tuin ook een snoeibeurt. Als je dit uitstelt tot het voorjaar, dan vergroot je de kans dat ze ‘dood bloeden’.

De beplanting

Naast het tuin ontwerp, kunt u ook van plan zijn om nieuwe vaste planten in uw tuin aan te brengen, dan is het goed om dit te doen voor de winter. In de herfst is de temperatuur nog goed en de bodem is nog warm van de zonnige zomer. Door het voortijdig plaatsen van deze planten kunnen ze al beginnen met wortelen en in het voorjaar kunnen ze dan gelijk beginnen met bloeien. Voor bloembollen geldt hetzelfde verhaal. Deze voorjaarsbloeiers kunnen ook in de herfstperiode gepoot worden en dan kunnen ze in het voorjaar gelijk beginnen met bloeien. In de vorst is het ook goed om juist bollen die niet bestendig zijn tegen de vorst uit de grond te halen. Verwijder de aarde en leg ze op een droge plek. Als ze goed droog zijn wikkel ze dan in een oude krant op een plek waar het niet vriest.

De vijver

Belangrijk is om het water ijsvrij te houden en de pomp kan uit als de temperatuur van het water onder de tien graden komt. De beluchtingspomp kan wel aan blijven en minder met het voeren van de vissen. Het tuin onderhoud is zo klaar en uw tuin is klaar voor de winter.