Hoe hoog is uw gasverbruik?

Hoewel het gebruik van gas om te verwarmen een stuk goedkoper is dan elektriciteit zult u er nog steeds alles aan willen doen om uw gasverbruik in het oog te houden. Dit is perfect mogelijk, maar u moet weten dat uw gasverbruik afhankelijk is van verschillende factoren. Niet alleen uw huis op zich speelt daar immers een belangrijke rol in, maar ook het aantal personen die aanwezig zijn in het huis, etc. We vertellen u in dit artikel graag hoe u, uw gasverbruik zo nauwkeurig mogelijk kunt gaan berekenen en waar u allemaal rekening mee dient te houden.

Hoe kan ik mijn gasverbruik zo exact mogelijk berekenen?

Allereerst is het zo dat het gasverbruik zal verschillen van seizoen tot seizoen. Dit is natuurlijk ook logisch aangezien het in de winter een stuk kouder is dan in de zomer en er dus doorgaans ook veel meer verwarming nodig is. Hetzelfde geldt echter ook voor het koken van uw eten. In de zomermaanden wordt er veel vaker uit eten gegaan dan in de winter, en dat brengt natuurlijk ook een bepaald gasverbruik met zich mee. Naast deze twee factoren is het ook absoluut noodzakelijk om rekening te houden met het aantal mensen welke woonachtig zijn in de woning in kwestie. We kunnen stellen dat, hoe meer mensen er wonen, hoe hoger het gasverbruik komt te liggen. Daarbij is het eveneens zo dat ook de grootte van uw huis een invloed heeft op uw gasverbruik. Hoe groter uw huis is, hoe groter de oppervlakte welke door middel van gas dient te worden opgewarmd. Dit geldt overigens ook voor het aantal kamers in uw woning. Hoe meer kamers er zijn, hoe meer verwarming er nodig is om alle kamers op dezelfde temperatuur te kunnen krijgen en vooral ook te kunnen houden.

Volg uw gasverbruik op de website van uw leverancier

Vandaag de dag is het doorgaans voor iedereen die gebruik maakt van aardgas mogelijk om hun verbruik te volgen via de website van de energieleverancier. Doorgaans beschikt u van uw energieleverancier over een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee u in kunt loggen op hun website. U komt dan terecht op een beveiligd gedeelte waar u kunt zien hoe groot uw verbruik momenteel is. Hou er rekening mee dat niet iedere energieleverancier dit reeds standaard aanbiedt, maar de meeste wel.

Wat te doen met de uitkomst van mijn gasverbruik?

Wanneer u weet hoeveel gas u verbruikt kunt u naar mogelijkheden gaan zoeken om dat gasverbruik deels te kunnen beperken. Het enige probleem daarbij is dat u in het overzicht van uw energieleverancier natuurlijk niet ziet wanneer en waarvoor er het meeste gas is verbruikt. Wanneer u dit echter zelf nauwkeurig bijhoudt kunt u op deze manier zeker en vast een aardige euro uitsparen, al is het natuurlijk zo dat aardgas sowieso een stuk goedkoper is in verbruik dan elektriciteit. Wilt u het verbruik van gas een stuk terugbrengen dan is het misschien een optie om de isolatie van uw woning te verbeteren. Voor een goed geïsoleerde woning is namelijk minder gas nodig en zo bespaart u dus direct op de stookkosten. Uw woning goed isoleren kan bijvoorbeeld door goede kunststof kozijnen met isolerend dubbel glas te plaatsen.