Wat is striae?

Misschien hebt u een aantal dagen rode striemen op de huid van uw lichaam ontdekt. Waarschijnlijk weet u er niet zoveel vanaf en kunt u zich best zorgen maken over hoe het er uit ziet. Waarschijnlijk hebt u striae, dit wordt ook wel striemen genoemd. Het zijn soort rode plekken of strepen die zich voordoen op de huid. Meestal op een bovenbeen of op een borst rond de tepel. De kleur is meestal lichtroze en vaak zijn het verschillende striemen. Striae is zeker te voorkomen en te genezen, maar eerst: wat is striae nu precies en hoe zit het medisch verder met striae?

Bindweefsel

Onder de huid bevindt zich bindweefsel. Elk huidtype in elk menselijk lichaam heeft bindweefsel. Als dit bindweefsel is gescheurd, dan is dit zichtbaar op de huid. Op zich kan de huid er heel goed tegen, maar als het bindweefsel in een korte tijd scheurt en dan te veel oprekt, dan kunt u dat zien op uw huid, wat we striae noemen. De kleur van de strepen verschilt. Bij het ene type huid wordt het lichtroze, bij de andere huid is het rood en bij veel andere huidtypen heeft het meestal een paarsrode kleur.

Wat moet ik nu doen?

Misschien is het een vraag die u kunt beangstigen. U weet niet precies wat het is en wellicht bent u onzeker over de gevolgen en hoe dit nu is gekomen. Striae komt vooral voor bij intensieve krachttrainers, een enorme groeispurt, een snelle gewichtstoename of bij het zwanger zijn. Overigens komt striae behoorlijk veel voor bij zwangere vrouwen. Allereerst willen wij de tip geven om verdere informatie te verschaffen en hierover te lezen. Dit kan allemaal op internet. Bij echte ongerustheid kunt u altijd een bezoekje brengen aan de huisarts, dat kan natuurlijk geen kwaad.