Onderkoeling
Als iemand meer warmte verliest aan de omgeving dan hij kan produceren zal zijn lichaamstemperatuur dalen. Wanneer deze temperatuur beneden de 35 graden Celsius komt, zal hij onderkoeld raken.
Er zijn veel mogelijkheden om warmte te verliezen. Iemand die te lang in de koud staat kan al onderkoeld raken. Ook is het mogelijk om onderkoeld te raken door te weinig bescherming van kleren. Verder laat een duik in een koud bad of een flinke wind de lichaamstemperatuur dalen.
Soorten onderkoeling
Er zijn verschillende soorten onderkoelingen, namelijk een eerste-, tweede- en derde graads onderkoeling. Hoe hoger de graad, hoe ernstiger het letsel is.
Bij een eerstegraads onderkoeling voelt een slachtoffer pijn in het lichaamsdeel dat onderkoeld is en ziet hij er bleek uit. Een eerste graads onderkoeling kan ontstaan door bijvoorbeeld te lang in het water te zwemmen of te lang sneeuw vasthouden.
Een persoon met een tweedegraads onderkoeling voelt pijn in het lichaamsdeel dat bevroren is. Dit zal vaak meer pijn doen dan een eerste graads brandwond. Deze persoon zal ook blaren krijgen op de bevroren plekken.
Bij een derdegraads brandwond heeft het slachtoffer geen gevoel meer in het bevroren lichaamsdeel. Het bevroren deel is ook wit en voelt hard aan.
Symptomen
Iemand die lichaamswarmte verliest zal op het begin vaak gaan klappertanden en gaan rillen. Dit doet het lichaam om warmte te krijgen, want de spieren die het rillen en klapperen veroorzaken, produceren warmte.
Hoe meer warmte de persoon verliest, hoe meer die gaat klappertanden en rillen. Als de temperatuur onder de 35 graden Celsius komt, zal de persoon stoppen met rillen. Hij is dan onderkoeld.
Behandeling
Nadat iemand onderkoeld is, is het belangrijk om direct te zorgen dat verdere afkoeling gestopt wordt en dat het slachtoffer geleidelijk wordt opgewarmd. Het is niet aangeraden om de onderkoelde persoon onder een te warme douche te zetten. Onderkoelde personen kunnen niet meer goed aanvoelen of het water te warm of te koud is, hierdoor ontstaat er een grote kans op verbranding. Bovendien is het te snel opwarmen van het lichaam niet goed.
Na de douche kan de persoon in bed gaan liggen om daar op te warmen. Het is ook handig om een kruik mee te geven aan het slachtoffer, dit bevordert de opwarming. Het is ook altijd aangeraden om het slachtoffer iets warm te laten drinken, zoals koffie, thee of warme chocolademelk. Doe dit echter alleen als hij zelf het kopje kan vasthouden en hij zich niet misselijk voelt. Bij kinderen is het belangrijk om er bij te blijven en regelmatig de temperatuur op te nemen.
Ernstige vormen
Bij personen die meer dan een eerste graads onderkoeling hebben, zullen zij meer symptomen vertonen. Zij kunnen blauwe en grauwe plekken hebben op het lichaam en zullen zich anders gedragen. Zo kunnen ze agressief of overdreven spontaan reageren. Hij voelt zich ook moe en slaperig.
In dit geval is het belangrijk om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan. Ook is het belangrijk om het slachtoffer in te dekken met dekens. Zorg dat het slachtoffer niet actief wordt opgewarmd, in een douche of in een warme omgeving.