Sicilië en de maffia
Sicilië – bakermat van de maffia
Sicilië is een schilderachtig, zonovergoten eiland, vol geuren en kleuren, met een prachtige vruchtbare natuur. Citrusboomgaarden, wijngaarden, olijfboomgaarden, amandelbomen, palmen en bloeiende cactussen wisselen elkaar er veelvuldig af. Ook op het gebied van cultuur is er voldoende te zien op Sicilië. De meest prachtige bouwwerken zijn er te kust en te keur, schitterende Romeinse villa’s, oude Griekse tempels en immense kathedralen, al dan niet met Byzantijnse invloeden zijn er in overvloed. Maar als je tussen al die pracht en praal door kijkt, zie je ook leegstaande fabrieken, leegstaande ziekenhuizen en zelfs wegen die helemaal nergens heen leiden. Alles op Sicilië heeft een dubbele, verborgen betekenis, veelal een bloedige geschiedenis.
Sicilië is een prachtig eiland, echter wel eentje met een zwart randje. Sicilië is namelijk ook de bakermat van de beruchte maffia. Ook nu schijnen er in Palermo nog maffiosi rond te lopen.
Ontstaan van de maffia
Op Sicilië hebben vele invasies plaats gevonden, zowel door de Grieken, Romeinen, Arabieren, Noormannen, Fransen als de Spanjaarden. Iedereen heeft het eiland wel eens of meerdere keren veroverd en geplunderd. Ook de maffia zoals wij die nu kennen is op Sicilië ontstaan. Wanneer het precies is ontstaan is eigenlijk niet bekend, maar velen zien de Siciliaanse Vespers van 1282 al de exacte datum van het ontstaan van de maffia. Tijdens de Vespers werden alle inwoners van Sicilië met een Frans accent vermoord door met zeisen en hooivorken gewapende boeren omdat een Siciliaans meisje zou zijn aangerand door een Fransman. Anderen zien het ontstaan van de maffia meer in de kring van de geheime kerkelijke genootschap Beati Paoli die ’s nachts in de kerk S. Francesco di Paolo samen kwamen om recht te spreken.