Besparen op je veeleisende puber

Kleedgeld, zakgeld, belgeld en misschien zelfs nog wel reisgeld. Sommige pubers willen het allemaal! Op websites zoals scholieren.com geven pubers elkaar tips om geld ‘af te troggelen’ van hun ouders. Dikke kans dat jou puber geen verborgen geld-agenda heeft maar het zit er dik in dat je er onbewust toch in mee gaat. Tips om je veeleisende puber tevreden te houden, maar dan wel met minder geld.

Zakgeld is lastig, want wat geef jij je zoon of dochter zodat dat hij/zij tekort komt of minder krijgt dan leeftijdsgenootjes. J/M ouders heeft een zakgeld calculator gemaakt waarmee je precies kunt berekenen wat een schappelijk bedrag is om iedere maand mee te geven. Je kunt hier ook aangeven of dit o.a. inclusief kleedgeld, belgeld en cadeautjes moet zijn. Kijk op http://www.jmouders.nl/Zakgeld-calculator.htm

In de zomervakantie wil jou puber natuurlijk allerlei leuke dingen ondernemen. Bepaal samen met je eventuele partner hoeveel jullie als gezin uit willen geven aan uitjes (en vakanties) en bepaal ook hoeveel jou puber eventueel extra krijgt voor de zomer. Laat eventueel de kinderen zelf kiezen: De Efteling is duur en slokt het hele budget voor de zomer op, een keer zwemmen, een bootje huren en een keer naar de film kost het zelfde, wat willen ze dan liever? Bedenk verder dat een puber die zichzelf oud en wijs genoeg vindt om alleen en met vrienden op pad te gaan ook best een baantje kan zoeken. Vanaf 15 jaar kunnen kinderen werken voor een werkgever. Tot die tijd kunnen ze klusjes doen in de buurt zoals auto’s wassen en tuinnieren. Zo verdienen ze hun eigen geld en leren ze de waarde kennen van geld. Als jou puber voor €5 twee uur bezig is geweest met het wassen van de auto van de buren bedenkt hij vast beter waaraan hij het uitgeeft!

Geef geen extra’tjes tussendoor of houdt deze exclusief. Wanneer je strooit met cadeautjes en opmerken als ‘deze krijg je van mij’ rekent je puber op financiële meevallers. Natuurlijk kun je wel af en toe iets extra’s geven, maar maak er geen te frequente gewoonte van!

Laat je puber zijn eigen financiën regelen. Zorg voor een betaalrekening en een spaarrekening en spreek samen af hoe hij/zij het zakgeld en eventuele verdiensten gaat verdelen. Zo krijgen pubers een beter besef van de waarde van geld en leren ze al vroeg omgaan met geld.

Succes!